Test viser, at legetøj af plastik kan indeholde de blødgørende stoffer ftalater, som er hormonforstyrrende og forbudte i visse produkter til børn.

Legetøj: Det meste er uden uønskede ftalater

I en test af plastiklegetøj har Forbrugerrådet Tænk Kemi sendt i alt 30 slags legetøj til laboratorietest. Testen har undersøgt legetøjet for en række såkaldte ftalater. Det er blødgørende stoffer, der enten er hormonforstyrrende eller mistænkt for at være det.

I testen er den gode nyhed, at de fleste stykker legetøj er uden uønskede ftalater.

Uønsket kemi: Forbudte ftalater fundet i flere slags legetøj

Ftalater er i Danmark helt forbudt i legetøj til børn fra 0 til 3 år.

I legetøj til børn fra 3 til 14 år er reglerne mindre klare. Her gælder det blandt andet, at legetøjet ikke må indeholde 3 hormonforstyrrende ftalater (DEHP, DBP og BBP).

Legetøj til børn i denne aldersgruppe må heller ikke indeholde yderligere 3 ftalater (DINP, DIDP og DNOP), hvis legetøjet kan komme i munden.

Testen viste indhold af ftalater i 5 stykker legetøj. Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer, at de fundne mængder af ftalater er ulovlige i legetøj.

Cocktaileffekten: Samlet udsættelse er problematisk

Legetøjet i sig selv udgør sandsynligvis ikke en akut sundhedsrisiko, selvom det indeholder problematiske ftalater.

Myndighederne har dog vurderet, at stofferne ikke bør være i legetøj. De kan bidrage til børns samlede udsættelse for problemkemi, den såkaldte cocktaileffekt.